Eugene Haynes spiller ikke bare koncerter i Danmark – han turnerer også sammen med andre afroamerikanske kunstnere i Tyskland, Holland og Norge. Eugene Haynes’s turnéer i Europa, er sponsoreret af United States Information Service program, der havde til formål at forbedre USA’s image i Europa og imødekomme kommunistisk propaganda. Raceadskillelsen og den udbredte diskriminering var et ømt punkt for amerikanerne, som blev grundigt udnyttet i den kommunistiske propaganda.

Den kolde krig var ikke kun en dyst på militær styrke – netop fordi den var “kold” udspillede den sig i høj grad som en konkurrence på kultur. Også inden for kunsten blev der ofret enorme summer. I begyndelsen af 1950erne afsatte den amerikanske regering 5 millioner dollars om året til afholdelsen af i alt tres musikalske turneer i udlandet. Sovjetunionens investering i kulturel propaganda var lige så stor – hvis ikke større.

I Eugene Haynes’s tilfælde blev det til koncertturneer i Tyskland og Nederlandene hvor han optrådte sammen med andre sorte amerikanske musikere og sangere. I andre tilfælde forsøgte han at få sine rejser til Europa og Danmark finansieret af Rockefeller Foundation eller Ford Foundation. De store amerikanske fonde arbejdede tæt sammen med med den amerikanske stat, og havde samme formål hvad angik ønsket om at promovere den amerikanske finkultur. Man ville gerne vise, at amerikansk kultur var andet end vaskemaskiner og Coca Cola og at amerikanske klassiske musikere fuldt ud kunne måle sig med europæerne.

Eugene Haynes var som klassisk pianist med afroamerikansk baggrund en velegnet “kulturel ambassadør”, der umiddelbart kunne skabe modvægt til opfattelsen af USA som et sted, hvor sorte ikke får muligheden for at uddanne sig på prestigefyldte skoler, på lige fod med de hvide. Realiteterne var dog at Eugene Haynes i lighed med mange andre sorte musikere, rejser til Europa i 1950erne, netop fordi de bliver diskrimineret og ikke har mulighed for at slå igennem i USA på lige fod med deres hvide kolleger.

Produceret af

Besøg Museum Amager

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here